Paskaita „Sveika mityba“

Daugelis skaitytojų turbūt žino, kad 2013 metai paskelbti sveikatos ir sveikatingumo metais. Tad kai Kybartų miesto bibliotekininkėms bibliotekos lankytojas Arūnas Č. pasiūlė visą ciklą paskaitų apie sveiką gyvenseną, buvo pasirinkta „sveikos mitybos“ tema.
Susirinkusius paskaiton kybartiečius švietė sveikos gyvensenos organizacijos „Nauja pradžia“ lektorius Vytautas Kulšė, buvęs jūreivis. Daug metų asmeniškai domisi sveikata ir sveika gyvensena, turi daug patirties taikant įvairias sveikatos teorijas savo gyvenime. Tai žmogus, kuris patyrė ypatingą sveikos gyvensenos poveikį savo gyvenime ir trokšta tuo dalintis su kitais. Ne vien žodžiu išsakyta, bet ir per multimedijos priemones parodyta, minėtosios paskaitos „Sveika mityba“ medžiaga. Anot lektoriaus, kad ir yra daug gydymo būdų, bet žmogui priimtiniausios turėtų būti 8 paprastos natūralios priemonės: gydanti ir tinkama mityba, švarus oras, saulės šviesa, susivaldymas, poilsis, fiziniai pratimai, vanduo ir ... pasitikėjimas Dieviškąja jėga.

Skaitytojams siūlome pasigaminti sveikos gyvensenos sodyboje „Nova Vita“ gaminamus avižinius paplotėlius:

Avižiniai paplotėliai

4,5 stikl. vandens
0,5 stikl. sojos padažo arba druskos pagal skonį
4,25 stikl. avižinių dribsnių
0,25 stikl. rapsų aliejaus (nerafinuoto)
1 skilt. česnako (susmulkinto)
1 didelio svogūno (susmulkinto)
1 stikl. graikiškų ar kitų riešutų, arba saulėgrąžų (sumaltų)
1 v.š. linų sėmenų (sumaltų )
1-2 a.š.kmynų, baziliko (džiovinto)
1 a.š. kalendros (maltos, bet galima ir nedėti)
Vandenį su sojos padažu užvirti. Suberti svogūną, avižinius dribsnius, užvirti ir išjungti. Sudėti likusius produktus. Gerai išmaišyti. Sandariai uždengti dangčiu ir palikti 20 min. Nuimti dangtį ir atvėsinti. Suformuoti drėgna ranka paplotėlius. Kepti orkaitėje 200º C temp. Apie 30-40 min. kol parus.

Roma Bruzbartienė
Vilkaviškio viešosios bibliotekos
Kybartų filialo bibliotekininkė